Pencak Silat

Pencak Silat is de verzamelnaam voor de inheemse krijgskunst van de Indonesische / Maleise archipel. Pencak Silat is een zeer effectieve zelfverdedigingskunst die er sierlijk en vloeiend uitziet afhankelijk van de stijl en streek waar het is ontwikkeld. Ondanks de sierlijke en soepele bewegingen is het een vechtkunst die doeltreffend en explosief is.

Er bestaan ongeveer 150 originele Pencak Silat stijlen, allen met zijn eigen specifieke kenmerken en bewegingen. In Indonesië word het Pencak Silat vooral gezien als een levenswijze waarbij het karakter van de beoefenaar gevormd wordt. De leerling wordt getraind om op ieder moment gereed te zijn om een aanval af te slaan. Hierbij kan het voor komen dat houdingen vrij laag worden uitgevoerd, deze lage houdingen en bewegingen eisen van de leerling zowel kracht als flexibiliteit in benen en heupen.

De Pencak Silat stijl die beoefend word in The Old School bestaat uit een combinatie van 5 verschillende Pencak Silat stijlen onder de naam van Gugah Waraga welke is ontwikkeld door Guru besar pak Mumuh Muchayar uit Bogor in Indonesie. Deze stijlen bestaan uit Cimande, Cikalong, Sahbandar, Madi Kari en Sera. Gugah Waraga is dus een mix van deze vijf stijlen.

Naast dit uitgebreid systeem beoefenen we ook nog een ander systeem welke is ontwikkeld door Guru besar Pak Nunuh, dit systeem bestaat uit vijf dierenlanka’s met als basis Cimandé. Binnen de basis van Pencak Silat bestaan al dieren technieken. Deze technieken zijn verweven in de Lanka’s maar het verschil met de lanka’s van Pak Nunuh is dat deze alleen maar uit dieren technieken bestaan. De grondlegger in Nederland voor deze stijlen van Gugah Waraga en van pak Nunuh is guru besar M.Verschuren.

Onze leraar Guru Stephen Ghazi heeft na vele jaren training tot 1992 les gehad van Guru Verschuren en heeft naast de reguliere lessen ook dagelijks veel privé getraind in de tijd dat hij les kreeg. Guru Stephen Ghazi is gecertificeerd door Guru Verschuren in de graad Tingkat Lima (zwarte band 5e dan) In 2007 is Guru Stephen Ghazi naar Indonesie vertrokken om te trainen bij Dewan Guru pak Syofyan Nadar van Aliran Silek Harimau Singgalang waar hij twee keer per dag gemiddeld drie a vier uur per keer heeft getraind. Hij heeft toestemming gekregen van pak Syofyan om les te mogen geven in de stijl Satria Muda Indonesia (smi) of te integreren binnen de bestaande Pencak Silat stijl die gegeven word in The Old school. Guru Stephen Ghazi is gecertificeerd door Dewan Guru, Syofyan Nadar in de graad Satria Taruna. Naast de training bij pak Syofyan heeft hij ook training gehad van Guru Cecep Arif Raghman in Indonesië nu bekend van de film ‘The Raid”. Guru Stephen is tevens op bezoek gegaan bij diverse Guru’s waaronder Yayan Ruhian en Guru besar pak Ace in Cimande village.

De technieken en de houdingen binnen onze school variëren van rechtopstaand tot zeer laag. Naast de gebruikelijke handtechnieken bestaan er ook grepen die op korte afstand worden gebruikt en traptechnieken voor de grotere afstand. De wapens waarmee we trainen zijn;  toya, galang (korte en lange stok) trisula (drietand)  golok (kapmes) zwaard (pedang) mes (pisau) en karambit. Vaardigheid met deze wapens wordt gemakkelijk verworven, door de langdurige correcte beoefening van ongewapende technieken. Hierdoor zijn alle bewegingen en technieken met een kleine inspanning ook geschikt te maken om te kunnen vechten met wapens. Deze overgang van het ongewapend naar gewapend trainen stelt de leerling in staat dat als hij zijn wapen verliest of als hij word aangevallen met wapens zichzelf toch kan verdedigen en kan doorvechten. Pencak Silat brengt naast het leren vechten ook andere positieve aspecten met zich mee. Zo word je wilskracht vergroot, je karakter gevormd en leer je om je eigen grens te verleggen, daarnaast word je zelfverzekerd en verbeterd  het de algehele gezondheid.

In Pencak Silat word er niet alleen geoefend in fysieke vechttechnieken. Er is een aparte training wat bestaat uit de ademhalingsleer, visualisatie, meditatie, de chakra’s en de innerlijke training voor het werken met de energie. Door beoefening van meditatie en ademhaling word het mogelijk om je eigen energie te voelen en de energie van je omgeving, daarnaast kom je meer tot jezelf en ben je beter in staat om op je intuïtie af te stemmen. Innerlijke kracht en de bijbehorende training vind je in verschillende benamingen terug afhankelijk van het land en vechtsport, in principe wordt er hetzelfde mee bedoeld.

Een paar voorbeelden vanuit diverse landen:

  • Voor de Chinese vechtkunsten zoals Kung Fu, Wushu        — Chi (Taoïsme)
  • Voor de Japanse vechtkunsten zoals Aikido, Ninjutsu         — Ki (Boeddhisme)
  • Voor de Indiase vechtkunsten kalaripayit maar ook Yoga    — Prana (Hindoeïsme)
  • Voor de Indonesische vechtkunsten Pencak Silat                — Batin kekuatan (Kebatinan)

Wat er vaak wordt beweerd door guru’s (meesters) is dat je Pencak Silat in zijn volledigheid niet kunt leren zonder beide aspecten te beoefenen. Met andere woorden om Pencak Silat te leren dient de leerling zich dus te trainen in het fysieke (lichamelijk) en mentale (geestelijke).

Het Pencak Silat bestaat voornamelijk uit de volgende onderdelen:

De Jurus: Vormen de basis van de Pencak Silat. Het zijn de anatomische wapens en technieken die bij de aanval en verdediging worden gebruikt.

De Langka : Zijn de uitgebreide loopbewegingen met toepassing van de Jurus. Hierbij moet je denken aan de houdingen, de loopvormen en richtingen het voetenwerk en technieken. Er is een grote verscheidenheid aan technieken en vormen en het kan in alle richtingen uitgevoerd worden, vergelijkbaar met kata’s ofwel “gevecht tegen meerdere denkbeeldige tegenstanders”.

De Senjata : Hier leert de student omgaan met wapens waaronder Pisau, Golok, verschillende maten stokken, Trisula en allerlei andere voorwerpen die in nood dienst kunnen doen als wapen.

Mental/ spiritual: De geestelijke leer.
[metaslider id=1011]

logo_the_old_school_rotterdam