Pencak Silat

13323715_1181836835195939_1304977853532957424_o

Pencak Silat is de verzamelnaam voor de inheemse krijgskunst van de Indonesische / Maleise archipel. Pencak Silat is een zeer effectieve zelfverdedigingskunst die er sierlijk en vloeiend uitziet afhankelijk van de stijl en streek waar het is ontwikkeld. Ondanks de sierlijke en soepele bewegingen is het een vechtkunst die doeltreffend en explosief is.

Er bestaan ongeveer 150 originele Pencak Silat stijlen, allen met zijn eigen specifieke kenmerken en bewegingen. In Indonesië word het Pencak Silat vooral gezien als een levenswijze waarbij het karakter van de beoefenaar gevormd wordt. De leerling wordt getraind om op ieder moment gereed te zijn om een aanval af te slaan. Hierbij kan het voor komen dat houdingen vrij laag worden uitgevoerd, deze lage houdingen en bewegingen eisen van de leerling zowel kracht als flexibiliteit in benen en heupen.

De Pencak Silat stijl die beoefend word in The Old School is een Cimande variatie. Cimande is ontwikkeld door Embah Kahir rond 1773. Er bestaan momenteel vele varianten van deze stijl, zo is de Cimande die wij geven ook weer een van de zoveel soorten. De naam van de Pencak Silat stijl binnen The Old School is Cimande Cabang Sambaran. Dit houdt in dat er gebruik gemaakt word van Cimande met als uitbreiding Sambaran. Sambaran is een vechtsysteem dat is ontwikkeld door de hoofdleraar van The Old School. (kijk voor meer informatie hierover op Sambaran in het hoofdmenu)

De technieken en de houdingen binnen onze school variëren van rechtopstaand tot zeer laag. Naast de gebruikelijke handtechnieken bestaan er ook grepen die op zeer korte afstand worden gebruikt en traptechnieken voor de grotere afstand. De wapens waarmee wij trainen zijn;  toya, galang (korte en lange stok) trisula (drietand)  golok (kapmes) zwaard (pedang) mes (pisau) en karambit.

Vaardigheid met deze wapens wordt gemakkelijk verworven, door de langdurige correcte beoefening van ongewapende technieken. Hierdoor zijn alle bewegingen en technieken met een kleine inspanning ook geschikt te maken om te kunnen vechten met wapens. Deze overgang van het ongewapend naar gewapend trainen stelt de leerling in staat dat als hij zijn wapen verliest of als hij word aangevallen met wapens zichzelf toch kan verdedigen en kan doorvechten.

De Pencak Silat brengt naast het leren vechten ook andere positieve aspecten met zich mee. Zo word je wilskracht vergroot, je karakter gevormd en leer je om je eigen grens te verleggen, daarnaast word je zelfverzekerd en verbeterd  het de algehele gezondheid.

In Pencak Silat word er niet alleen geoefend in fysieke vechttechnieken. Er is een aparte training wat bestaat uit de ademhalingsleer, visualisatie, meditatie, de Chakra’s en de innerlijke training voor het werken met de energie. Door beoefening van meditatie en ademhaling word het mogelijk om je eigen energie te voelen en de energie van je omgeving, daarnaast kom je meer tot jezelf en ben je beter in staat om op je intuïtie af te stemmen.

Innerlijke kracht en de bijbehorende training vind je in verschillende benamingen terug afhankelijk van het land en vechtsport, in principe wordt er hetzelfde mee bedoeld.

Een paar voorbeelden vanuit diverse landen:

• Voor de Chinese vechtkunsten zoals Kung Fu, Wushu – Chi (Taoïsme)
  • Voor de Japanse vechtkunsten zoals Aikido, Ninjutsu – Ki (Boeddhisme)
  • Voor de Indiase vechtkunsten kalaripayit maar ook Yoga – Prana (Hindoeïsme)
  • Voor de Indonesische vechtkunsten Pencak Silat – Batin kekuatan (Kebatinan)

Wat er vaak wordt beweerd door guru’s (meesters) is dat je Pencak Silat in zijn volledigheid niet kunt leren zonder beide aspecten te beoefenen. Met andere woorden om Pencak Silat te leren dient de leerling zich dus te trainen in het fysieke (lichamelijk) en mentale (geestelijke).

Het Pencak Silat bestaat voornamelijk uit de volgende onderdelen:

De Jurus: Zij vormen de basis van de Pencak Silat. Het zijn de anatomische wapens en technieken die bij de aanval en verdediging worden gebruikt.
De Langka : Zij zijn de uitgebreide loopbewegingen met toepassing van de Jurus. Hierbij moet je denken aan de houdingen, de loopvormen/richtingen het voetenwerk en technieken. Er is een grote verscheidenheid aan technieken en vormen en het kan in alle richtingen uitgevoerd worden, vergelijkbaar met kata’s ofwel “gevecht tegen meerdere denkbeeldige tegenstanders”.
De Senjata : Hier leert de student omgaan met wapens waaronder Pisau, Golok, verschillende maten stokken, Trisula en allerlei andere voorwerpen die in nood dienst kunnen doen als wapen.

Mental/ spiritual: De geestelijke leer.

logo_the_old_school_rotterdam